Willem van Bree

Semi-permanente tentoonstelling van enkele werken van Willem van Bree in DRAAI 33

“Ik kan niet alles in mijn eigen huis ophangen ook al vind ik ze nog zo mooi.
De werken horen in Broek thuis, zodat iedere Broeker (de oude en de nieuwe) er ook van kan genieten. Voor de ‘nieuwe’ Broekers geeft het een mooi beeld van het dorp in de jaren zestig, zeventig en tachtig. De huizen in hun oorspronkelijke (niet gerestaureerde) staat, vervallen schuren, grillige bomen en pittoreske plekken waren voor mijn vader juist een inspiratiebron om ze te gaan tekenen en schilderen.”

Betty van Bree

Willem (Wilhelmus Johannes) van Bree werd op 10 december 1930 geboren in het  Gelderse stadje ’s-Heerenberg. Na zijn huwelijk met Alie (Aaltje) van Ham in 1957 ging hij wonen op Roomeinde 2 in Broek in Waterland. Samen kregen ze twee kinderen: Betty (Elisabeth Paulina) en Rudy (Gerardus Frans). Van Bree werkte als schilder bij Akzo Chemie in Amsterdam-Noord. Later werd hij bij hetzelfde bedrijf werkvoorbereider schilderwerken. Zijn schildervaardigheden en vakmanschap kwamen in Broek, met al die oude houten huizen, goed van pas. Menig huis is door hem van binnen en van buiten geschilderd. Het dorp gaf hem daarnaast de inspiratie om te tekenen en te schilderen.  Hij vond Broek op z’n mooist als er sneeuw was gevallen en je kon schaatsen op het Havenrak. Broek bleef hem boeien, steeds zag hij weer wat nieuws. In 1987 werd het leven van Willem van Bree plotseling ingrijpend veranderd doordat hij een herseninfarct kreeg. Zijn ooit zo vurige passie voor het maken van kunst verdween volledig. Het enige wat hij aan schilderwerk deed, was het noodzakelijke onderhoud aan het woonhuis. Dat liet hij beslist niet aan een ander over. Willem van Bree overleed in 1997.

Tijdens de koffieochtend (iedere donderdag van 10.00 – 12.00 uur, behalve de 2e donderdag van de maand) kunt u binnenlopen en de werken bekijken.
Van een aantal linosnedes en etsen zijn afdrukken gemaakt. Deze zijn te koop.

Mocht u meer over Willen van Bree willen weten, dan is er het boekje; “Willem van Bree Broek in Waterland getekend en geschilderd”. Dit boekje en ansichtkaarten van zijn werken zijn te koop bij de firma Pels, Havenrak 31.

Willem van Bree voorkant boekje

 

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Betty van Bree, telefoonnummer: 020-6853029 / 06-24155258 of via de mail: studiovanbree@planet.nl